Białko w diecie sportowca amatora oraz sportowca wyczynowego pełni znaczącą rolę. Wykorzystywane jest do nadbudowywania mięśni po treningu fizycznym. Mechanizm rozwoju mięśni polega na kontrolowanym przeciążaniu mięśni treningiem oporowym który możemy podzielić na trening siłowy lub inne formy aktywności fizycznej.
Po odbytym treningu organizm zmuszony jest do naprawienia szkód jakie odnieśliśmy wykonując ćwiczenia. Gdy mięśnie zregenerują się do odpowiedniego poziomu organizm otrzymuje również bodziec do nad kompensacji a więc rozwinięcia się ponad stan z którego startowaliśmy przed treningiem.
W procesach chemicznych i biologicznych które zachodzą w ludzkim organizmie uczestniczy energia którą pobieramy z węglowodanów i tłuszczy jednak do samej naprawy mięśni używamy białka które jest głównym budulcem. Oczywiście obok wody z której składa się prawie cały nasz organizm. Bez dostarczenia białka mięśnie nie będą mogły się optymalnie zregenerować. W skrajnym wypadku brak odpowiedniej podaży protein może wiązać się wręcz ze spalaniem tkanki mięśniowej co będzie prowadziło do degeneracji naszego organizmu czyli osiągniemy efekt odwrotny od zamierzonego gdy wykonywaliśmy trening.
Białko w wypadkach niedoboru innych wartości odżywczych może być wykorzystywane również jako substrat energetyczny dla procesów pozyskiwania energii jednak jest to patologiczna sytuacja której powinniśmy unikać. Optymalnym źródłem energii dla organizmu są węglowodany oraz tłuszcze. Białko ze względu na bilans cieplny nie będzie zbyt dobrym źródłem energetycznym ponieważ do strawienia jednego grama białka potrzebujemy więcej energii niż do strawienia jednego grama węglowodanów czy tłuszczy.
Dieta normalnego człowieka powinna zawierać do około 1 grama białka na kilogram masy ciała a sportowca nawet do 3 gram. Dobrym źródłem biała są odżywki białkowe.