Cenne źródło wapnia w diecie wegańskiej – rośliny strączkowe marki Halina

Dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, nowotworu oraz wielu innych chorób. Niestety, nieprawidłowo skomponowana może doprowadzić w naszym organizmie do dużych niedoborów składników odżywczych, w tym wapnia. Aby temu zapobiec warto zadbać o to, by nasze posiłki były jak najlepiej zbilansowane. Doskonałym rozwiązaniem będzie wybór diety bogatej w nasiona strączkowe.

Strączkowa dawka wapnia

Przez długi czas rośliny strączkowe nie cieszyły się w Europie zbyt dużą popularnością, uchodząc za zbyt ciężkostrawne. Obecnie jednak zaczyna się doceniać ich walory, szczególnie w przypadku diety wykluczającej wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego Istotnym aspektem włączenia roślin strączkowych do diety wegańskiej jest zapobieganie niedoborom wapnia, który reguluje układ nerwowy, kontroluje proces krzepnięcia krwi, a także jest cennym budulcem kości i zębów. Znajdziemy go np. w fasoli lub grochu. Ich suche nasiona zawierają odpowiednio ok. 160mg  i ok. 60mg wapnia na 100g produktu. Oba produkty dostępne są w ofercie marki Halina – w różnorodnych odmianach. Fasola Kolorowa, Fasola Jaś Tyczy, Fasola Piękny Jaś i Fasola Drobna to propozycje, z pomocą których każda gospodyni wyczaruje w kuchni zdrowe, smaczne i oryginalne potrawy od wegańskich pasztetów po dietetyczne brownie. Z kolei Groch Łuskany – cały i w połówkach – to podstawa tradycyjnych, pysznych zup.

Sposobów na włączenie roślin strączkowych do codziennej diety jest wiele. Przykładem takiego dania mogą być także kotleciki z czerwonej fasoli. Przyrządzamy je miksując fasolę z pokrojoną natką pietruszki. Do takiej masy dodajemy podsmażoną cebulkę wraz z mąką kukurydzianą. Przyprawiamy wszystko do smaku curry i startym czosnkiem, a następnie dobrze mieszamy. Na sam koniec z niedużych porcji masy formujemy kulki i smażymy na patelni lub w piekarniku. Danie podajemy w towarzystwie sałatki z buraków.

 

Portal-zdrowia.pl

Learn More →

Dodaj komentarz