Koniec z salmonellą – przełomowa technologia Polaków

Zdrowsi ludzie, mniej antybiotyków i do 3 miliardów euro oszczędności rocznie – to możliwe dzięki technologii Sal Ethvi umożliwiającej wytworzenie szczepionki przeciwko salmonelli.  Została ona opracowana przez polskie firmy Immunolab i NatVet. To pierwsze na świecie rozwiązanie chroniące kury przed 5 najgroźniejszymi odmianami tej bakterii. Projekt zyskał uznanie Komisji Europejskiej, która przeznaczyła grant na jego rozwój.

Wiesz co jesz?

Co roku na świecie ponad 80 milionów[1] osób zmaga się z chorobami przenoszonymi przez żywność z pałeczkami salmonelli. Bakteria może utrzymywać się w ludzkim organiźmie kilka miesięcy. Prowadzi do zatruć pokarmowych, zakażenia narządów wewnętrznych, chorób stawów czy duru brzusznego, któremu towarzyszą ogromne bóle brzucha.

Jedną z głównych przyczyn zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą jest spożywanie produktów pochodzących od zakażonego drobiu. Nie nadają się one do spożycia przez człowieka. Czasami jednak zakażone mięso trafia do sprzedaży.

Salmonella ginie w wysokiej temperaturze, dlatego do sprzedaży dopuszczane jest mięso po obróbce termicznej. Nie zmienia to faktu, że drób był wcześniej zarażony i ryzyko zachorowania może nie zostać wyeliminowane do końca.” – zaznacza Krzysztof Głośnicki, Prezes Zarządu NatVet.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Zgodnie z danymi European Food Safety Authority (EFSA) roczne koszty związane z zakażeniami ludzi salmonellą sięgają do 3 miliardów euro[2]. Choroba oznacza również konieczność pozbawienia życia tysięcy kur. Farmerzy ponoszą koszty związane z utylizacją jaj, paszy i ściółki a państwo – z odszkodowaniem.

Bakterie uodparniają się na antybiotyki i leczenie nimi staje się nieskuteczne. Antybiotyki zastosowane leczniczo czy prewencyjnie pozostają w mięsie lub jajach, o czym konsumenci niekoniecznie są informowani. Dlatego opracowaliśmy immunologiczną szczepionkę, która chroni kury przed 5 najgroźniejszymi szczepami salmonelli. Dzięki niej, nie dochodzi do zakażenia i żywność jest bezpieczniejsza.” – tłumaczy Krzysztof Głośnicki. – „Pozwala to zredukować koszty produkcji i poprawia jakość produktów pochodzących z ferm.”

Innowacyjna szczepionka

Do tej pory nie było możliwości szczepienia piskąt zaraz po wykluciu, ze względu na brak odporności w czasie pierwszych 14 dni życia. Dzięki zastosowaniu przeciwciał (rodzaj białka) Sal Ethvi jako pierwsza będzie zabezpieczała kurczęta przed 5 odmianami salmonelli, od 1 dnia po podaniu szczepionki. Produkt przeznaczony jest dla kurcząt, w planach jest rozszerzenie jego działania na indyki.

Sal Ethvi jest prosta w aplikacji (rozpuszcza się ja w wodzie i podaje pisklętom do picia). Łatwo i szybko można ją dostosować do zwalczania nowych typów salmonelli.

Doceniony przez Komisję Europejską

Projekt Immunolabu i  NatVet wzbudził zainteresowanie KE i otrzymał grant w ramach Instrumentu dla MŚP (Horyzont 2020) – programu wspierającego najbardziej innowacyjne firmy w Europie.

„Innowacyjność projektu jest bezdyskusyjna. Potwierdza to decyzja Komisji Europejskiej, która wybrała Sal Ethvi spośród ponad 2000 wniosków złożonych w listopadzie do fazy 1 Instrumentu dla MŚP. W tym rozdaniu grant otrzymało zaledwie 8.5% projektów.” – tłumaczy Alicja Grzegorzek z Ateknea Solutions, która pomagała w opracowaniu zgłoszenia do programu.

 

Portal-zdrowia.pl

Learn More →

Dodaj komentarz