Wpływ pH organizmu na ogólną kondycję i zdrowie człowieka

Doctor recommended green salad, health care concept

Doctor recommended green salad, health care concept

Jedna mała tabletka może mieć niebagatelny wpływ na nasz organizm. Niewielkie dawki leków powstrzymują procesy biochemiczne w ciele lub wywołują je, leczą choroby lub przeciwnie – pogarszają nasz stan. Nie inaczej jest z jedzeniem i piciem. Przyjmowanie określonych pokarmów ma wpływ odczyn pH naszego ciała. Jaki efekt przynosi utrzymywanie określonego pH?

Konsekwencje zaburzonego pH organizmu

Wiele objawów zaburzeń odczynu pH ciała jest niepozornych. Z łatwością przypisujemy je czynnikom takim, jak: kiepska pogoda, przemęczenie, stres. Czy to możliwe, że nasze obniżone samopoczucie, chroniczne zmęczenie i nieuzasadnione rozdrażnienie mają źródło w zaburzonej gospodarce elektrolitycznej? Okazuje się, że tak. Niestety, standardowe badania, jakie przeprowadzamy, aby wykryć przyczynę takiego stanu, najczęściej nic nie wykażą, ponieważ niewłaściwe pH nie ujawni się w analizach krwi ani moczu.

Jeżeli borykasz się z kiepskim samopoczuciem i stan ten się przedłuża tak, że nie możesz już się oszukiwać, iż przyczyną jest nieciekawa pogoda, być może cierpisz z powodu zakłócenia równowagi zasadowo-kwasowej. Trzeba wiedzieć, że to właśnie odpowiednia relacja kwasów do zasad decyduje o poprawnym przebiegu procesów zachodzących w ciele – a te mają wpływ na każdy aspekt naszego życia. Przeciągające się nieprawidłowości w tym zakresie mogą wywoływać przewlekłe schorzenia o charakterze ogólnoustrojowym.

Czym jest pH i dlaczego to ważne?

Oznaczenie pH służy do określania kwasowości lub zasadowości roztworu. Jony wodoru odpowiadają za odczyn kwaśny, a jony wodorotlenkowe za zasadowy. No dobrze, ale jak to się ma do naszego ciała?

Procesy zachodzące w ciele wymagają określonych warunków. Temperatura musi być optymalna, dlatego zawsze utrzymuje się na poziomie 36,6 stopnia Celsjusza, a gdy jest inna,  oznacza to chorobę. Podobnie rzecz ma się z pH krwi i innych płynów ustrojowych. Przyjmuje się, że pH krwi powinno mieścić się w przedziale 7,35–7,45. Wartości poniżej 6,8 oraz powyżej 7,8 uznaje się za niebezpieczne. W jaki sposób ich uniknąć?

Można wpływać na odczyn płynów ciała poprzez przyjmowanie pewnych produktów, a unikanie innych. Zakwaszaniu krwi sprzyjają: mięso, produkty węglowodanowe (cukier, wyroby mączne), kawa, czarna herbata, alkohol, nikotyna.

Jednym z prostych sposobów na uniknięcie zakwaszenia organizmu jest picie wody o odpowiednim odczynie. Pomaga w tym jonizowanie wody. Woda, którą pijemy, powinna mieć odczyn neutralny. Jeżeli połączymy to z dietą, która nie przyczynia się do zakwaszania, możemy odczuć pozytywne skutki na własnej skórze – i nie tylko! Dowiedz się więcej o jonizowaniu wody na www.blog.jonizatorywody.pl.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.